Odprtomorsko jadranje z Miranom Tepešom

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat čez severni Jadran do kvarnerskih in dalmatinskih otokov.  Pot bomo sproti prilagajali vremenu in razmeram na morju.

Vreme na Jadranu je spomladi spremenljivo, dnevi pa postajajo prijetno dolgi in toplejši. Obetamo si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti.

Drugi dan je načrtovan prihod v Rimini in tretji dan izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca lahko privoščili tudi kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na hrvaških otokih predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z nočnim jadranjem, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Riminija in hrvaških otokov lahko predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

Prvi in drugi dan: Izola – Rimini
Tretji dan: možnost izleta v San Marino (ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Riminija in počitek na kateri od plaž v okolici marine.
Četrti dan: Jadranje čez severni Jadran do Lošinja v Kvarnerju.
Peti in šesti dan: jadranje med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki.
Sedmi in osmi dan: Srednja Dalmacija in zaključek nekje v okolici Trogirja.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena in razmer na morju.

V sredo 27. aprila se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan na začetku med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi in drugi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

Četrti dan bomo še enkrat odjadrali po odprtem morju čez Jadran do Lošinja, če pa bodo razmere tako zahtevale, si bomo izbrali tudi kakšen drug cilj.

Naslednja dva dneva bomo jadrali med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki (Ilovik, Silba, Ist, Molat, Dugi otok, Kornati, …).

Zadnja dva dni se bomo preselili med srednje-dalmatinske otoke (Žirje, Drvenik, Šolta, …) Zaključek  je predviden 4. maja nekje v okolici Trogirja, kjer se bo posadka izkrcala in nova vkrcala. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 580 eur na osebo
Max. število jadralcev: 5
Prijave do 15.3.2022!

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.
Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Prevoz do Izole: Prvi dan lahko organiziram prevoz z avtom iz Ljubljane (Stanežiče) do Izole.

Prevoz iz Trogirja do Slovenije: Zadnji dan lahko pomagam organizirati oz. uskladiti prevoz z avtom od okolice Trogirja do Slovenije (izmenjava z naslednjo skupino jadralcev, ki pridejo iz Slovenije). Iz Dalmacije so tudi avtobusne povezave do Ljubljane.

Dodatne informacije na ski.prijava@gmail.com ali 051444042 Luka.

Prijavi se!

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino